Forums


PELERINAJE - DUHOVNICESTI :: Forums :: Pelerinaje : Ucraina,Crimeea ,Rusia,Serbia,Muntenegru,Israel,Grecia
<< Previous thread | Next thread >>   

PELERINAJ IN RUSIA-

Author Post
MiroslavPetras
Thu Oct 06 2011, 04:39PM
admin

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Date contact e-mail : office@pelerinaje-duhovnicesti.ro

PELERINAJ RUSIA


ACATISTUL SFINTEI XENIAZiua I
Traseul in Romania:Braila-Bacau-Roman-Suceva- Vama Siret-Cernauti-Manastirea Banceni.Masa ,cazare
Ziua II
Participare la Sfanta Liturghie- . Masa.Plecare catre Kresceatec-Vizitam pestera unde s-a nevoit Sfantul Kuksa,izvorul Sfantului.
Manastirea Kremenet-Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Plecare catre Lavra Poceaev-cazare la hotelul Lavrei.
Ziua III
Poceaev .0ra 6.00,Participare la slujba de dimineata.Se coboara icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului-ne inchinam la aceasta !
Ora 7.00 Se deschide pestera Sfantului Iov si Amfilohie: ne inchinam la sfintele moaste.
Ora 8.00 Inchinare la Talpita Maicii Domnului si la Icoana ologilor(vindecatoare de boli).
Ora 10 se deschide pestera unde s-a nevoit Sfantul Iov(Din prima pestera se coboara in alta).Intram cate 5-6 persoane pe rand. Ora 12.00 plecam catre Schitul Poceaev unde ne inchinam la mai multe sfinte moaste,(Una dintre biserici este inchinata Sfantului Serafim de Sarov-sarutam crucea Sfantului Nichita si o putem aseza si la gatul fiecaruia daca primim binecuvantare)apoi mergem la cimitirul unde au fost ingropati cei doi sfinti Iov si Amfilohie.
Manastirea Sfanta Ana-facem baie in lacul tamaduitor de aici – este necesara o costumatie de baie (camasa) pentru cei care doresc sa faca baie in Lac .Temparatura apei este de 5 grade in orice perioada a anului. Pornim catre Kiev-450 km,ajungem noaptea la Manastirea Goloseev,cazare.
Ziua IV
Ora 6.00 participam la Sfanta Liturghie,ne inchinam la moastele Sfantului Alexei si la mormantul Sfintei Alipia. Lavra Pecerska- vizitarea celor doua pesteri - pestera mare are: o lungime de 383 m , 3 Paraclise si moastele intregi a 73 de sfinti (aici se afla moastele Sf. Teodora de la Sihla ) , pestera mica are: 293m, 3 Paraclise si moastele intregi a 49 de sfinti. ) - Catedrala Adormirea Maicii Domnului , - izvoarele Sf. Antonie si Sf. Teodosie- intemeietorii Lavrei, - mormantul Sf. Ierarh Petru Movila
Plecare catre Rusia calatorim noaptea. Pskov-Pecioara
Ziua V
Mănăstirea Peciora, se afla lângă oraşul Pskov. In anul 1473 aici vine un preot pe nume Ioan impreuna cu sotia sa,pun temelia primei biserici si se calugaresc luandu-si numele Iona si Vasa .În compexul manastirii se află 10 biserici. Biserica principală are un altar deosebit. Catapeteasma nu este clasică, are forma sferica cu o cupolă sub formă de raze. În biserică se află mâna Sfintei Tatiana, părticele din moaştele mai multor sfinti sfinţi precum si a Sfântului Cornelie, ucis aici de Ivan cel Groaznic,prin taierea capului, şi două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului (Adormirea Maicii Domnului şi „Umilenie�?).
Plecam catre Virita-Sfantul Serafim de Virita,Gatcina-Sfanta Maria de Gatcina. Cazare Peciora
Ziua VI
Plecare spre Sankt –Petersburg.Cimitirul Smolesnk-Sfanta Xenia,Sfantul Ioan de Konstrad. Biserica Mantuitorului Insangerat, Lavra Sfantului Alexandru Nevski. Plecare spre Insula Valaam , Calatorim noaptea,ajungem dimineta in port.
Ziua VII
Manastirea VALAAM, Lacul Ladoga.
• Croaziera cu vaporul pe Lacul Ladoga ( cel mai mare lac din Europa), participare la Sf Liturghie la Manastirea Valaam; vizitarea manastirii.
Manastire din sec X, vandalizata si distrusa complet de suedezi de aproape 80 de ori si refacuta mereu din temelii. In 1715 este reinfiintata de Petru I si devine una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei ( la anul 1913 in manastire vietuiau 395 calugari si 562 novici). In 1917 insula Valaam intra sub ocupatia Finlandei, tara necrestina. In 1939 redevine pamant rusesc, dar sub sovietici, care au batjocorit si distrus manastirea si au ucis monahii ramasi aici ( parte din ei au strans toate sfinteniile si obiectele de valoare si au trecut cu camioanele pe gheata in Finlanda, infiintand Manastirea Noul Valaam, pentru a nu avea soarta Solovetului, manastire devenita unul dintre cele mai crunte lagare de teroare sovietic). Manastirea Valaam este reinfiintata dupa 1990. Este o manastire de mucenici. Sf Ignatie Braiancianinov spunea ca Valaamul este loc sfant, pe oricare dintre pietrele sale se poate sluji Sf Liturghie. Aici s-au nevoit Sf Gherman din Alaska ( trimis ca misionar crestin in Alaska, a stat acolo 30 de ani si a botezat aprox 12.000 de necredinciosi) si Sf Antipa de Calapodesti (Bacau, Romania). Sf Antipa, plecat la Sf Munte Athos unde a trait aproape 20 de ani - primind schima cea mare, a ajuns in nordul Rusiei pentru strangere de ajutoare pentru Schitul romanesc Prodromu, dar gasind aici linistea dupa care tanjea chiar la Athos fiind, a cerut binecuvantare si s-a reintors pentru totdeauna la Valaam. Dupa 17 ani de aspra vieturie pe insula, la 10 ianuarie 1882, cuviosul Antipa ieroschimonahul trece la Domnul (inchinare la sfintele sale moaste). Este singurul calugar roman trecut in randul sfintilor atat la Sf Munte Athos ( dupa doar 24 ani de la moartea sa), cat si de catre Biserica Rusa si Biserica Romana.
Dupa amiaza ne intoarcem la autocar si calatorim toata noaptea catre insula Solovat
Ziua VIII
Dimineata devreme ajungem la Kem, traversare cu vaporul catre Arhipeleagul Solovet.
Manastirea Soloveţ a fost infiintata pe la anii 1400 de catre preacuviosii parinti Savatie, Zosima si Gherman. Cautand liniste deplina, de sihastrie in nordul indepartat, conditii aspre de viata care sporesc si mai mult ascetismul, acesti intemeietori si organizatori ai manastirii sunt si primii locuitori ai insulei Solovet, pana atunci nelocuita. Pilda lor de viata ascetica a atras multi urmasi, viata monahala de aici aici a format multi asceti , a caror influenta s-a intins in toata Rusia. Dupa Revolutia Rosie, Stalin transforma manastirea Solovet in primul si cel mai crunt lagar de exterminare politica si religioasa, deportand aici milioane de condamnati ai regimului bolsevic, covarsitoarea lor majoritate ramanand necunoscuti ( preoti, intelectuali etc etc). La conditiile naturale de viata extrem de dure de la Cercul Polar de Nord ( ger, izolare, noaptea boreala 6 luni pe an) comunistii au adaugat conditii de viata inumane, teroarea psihica, lipsa hranei (pentru un prizonier alocatie anuala de 240 ruble/an, deci 0,65 ruble pe zi), acest gulag (lagar de exterminare) devenind in scurta vreme un model pentru sistemul gulagului sovietic care apoi s-a extins in intregul URSS. Lagarul a functionat intre anii 1920 – 1991, arhivele au fost distruse. Aspra nevointa duhovniceasca a ascetilor manastirii Solovet a fost urmata de chinul si jertfa de sange a potrivnicilor statului ateu, multi dintre ei refuzand sa-si lepede credinta. „… sufar pana acolo, ca sunt tinut in lanturi ca un facator de rele, dar cuvantul lui Dumnezeu nu se leaga�? ( Timotei II, 2, 9). Biserica Ortodoxa Rusa a rezistat intr-un stat ateu, pamantul rusesc
udat de sangele mucenicilor crestini ai vremii noastre aminteste de prigoana primilor crestini ai Imperiului Roman ( de la Roma antica, doar aici s-a mai varsat atata sange pentru Hristos). Manastirea Solovet s-a redeschis si, din mila Domnului, sirul calugarilor din aceasta izolata fortareata duhovniceasca dintre valurile Marii Nordului nu s-a incheiat…
Ansamblul istoric, cultural si natural de pe insula Solovet din Marea Alba ( Manastirea Solovet si intreg arealul) face parte din patrimoniul UNESCO ( din 1992)
Vizitarea manastirii Solovet, ghid local•.Cazare la hotel 2* ( categorie locala),
Ziua IX
• Excursii pe insula: la Biserica cu Far ( Dealul Sekirnaia), la locul primei biserici a Sf Savatie si Sf Gherman, in partea de nord a arhipeleagului... Baie in izvorul sfant.
• Participare la slujbe, Cazare hotel 2* (categorie locala)
Ziua X
Program liber, plecare de pe insula la ora 15, croaziera pe Marea Alba.Calatorim noaptea catre Sf ALEXANDRU din SVIR
Ziua XI
Sf ALEXANDRU din SVIR, St Petersburg
• Dimineata plecare spre Svirskaia pt inchinare la moastele izvoratoare de mir ale Sf Alexandru din Svir; Sfantul caruia i s-a aratat Sfanta Treime; participarea la Sf Liturghie la manastirea Sf Alexandru din Svir.
• Tihvin, icoana Maicii Domnului de la Tihvin, aparuta in aer in 1383 langa raul Tihvin, pe acel loc fiind inaltata o manastire. Conform traditiei, este una dintre cele 3 icoane care sunt oarecum de aceeasi varsta cu insasi Maica Domnului – fiind pictata de Sf Ap Luca. De curand a fost restituita Bisericii Ortodoxe Ruse de catre SUA.
• St Petersburg, Cazare la Lavra Al Nevski.
Ziua XII
Lavra Sf SERGHIE de RADONEJ
• Vizitarea Manastirii Valdai, Icoana Maicii Domnului Iverskaia – Injunghiata; inchinare la multe sfinte moaste. Manastirea este situata in mijlocul unui lac glaciar.
• Seara se ajunge la Lavra Sf Serghie de Radonej, la Serghiev Posad. Cazare la hotelul manastirii.
LAVRA SFINTEI TREIMI. Sf SERGHIE DE RADONEJ (1314 – 1392) primul mare sfant al Rusiei, este cinstit de rusi ca şi Sf Serafim de Sarov. Ca duhovnic al domnului Dimitrie Donskoi, Sf Serghie de Radonej il povatuieste pe acesta sa lupte impotriva tatarilor (necrestini) cu credinta in Dumnezeu, dupa care Rusia ca stat este aşezata sub semnul Sf Treimi. “Ţarul ortodox, odata cu implinirea Tainei Mirungerii in timpul incoronarii, devine o persoana sfintita si purtator al unui har aparte al Duhului Sfant. Acest har lucreaza intr-insul atata timp cat el implineste legea lui Dumnezeu si impiedica raspandirea raului in lume.�? Lavra Sf Treimi a Sf Serghie de Radonej ( 70 km de Moscova) , manastirea ţarilor Rusiei si locul in care functioneaza si in prezent Academia Teologica Rusa, cuprinde o biserică decorată la 1425 de pictorii Daniel cel Negru şi de Sf Andrei Rubliov.
Ziua XIII
Lavra Sf SERGHIE de RADONEJ; Moscova, Sf MATRONA
• Dimineata devreme, optional, participare la prima Sf Liturighie in lavra; dupa citirea acatistului Sf Serghie se deschide racla cu sfintele moaste, pt inchinare ( este singurul moment din zi). Vizitarea marii lavre
• Dupa-amiaza, Moscova: Moscova: Piaţa Roşie şi Kremlinul, Catedrala Sf. Vasile Blajenii (~ 4 euro),
• Cazare la Serghiev Posad, hotelul Lavrei
Ziua XIV
Sf DIMITRIE si Sf AVRAMIE de ROSTOV; Sf IGNATIE BRIANCIANINOV,
• Dimineata la ora 6 plecare spre Rostov, inchinare la moastele Sf DIMITRIE de ROSTOV si Sf AVRAAM ( tuns in monahism la Manastirea Valaam pe la anul 1000, apoi intaistatator al manastirii Rostov)
• Jaroslav, manastirea Tolga – optional participare la Sf Liturghie ( orele 7-10.30), vizitarea manastirii.
Manastirea Tolga (de la 1354) adaposteste moastele Sf Ignatie Briancianinov; biserica are doua icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, despre una dintre ele fiind facuta mentiune de la 1333; in sec. 16 a fost vindecat cu rugaciuni la aceasta icoana ţarul Ivan cel Groaznic. Manastirea a fost redeschisa in 1988, ca prima manastire de maici din Rusia .
Oranchi.Manastirea Oranki este o manastire din Nijni Novgorod, undeva in desertul Siberiei, Rusia. Oranki este un loc unde sfintenia se simte inca de la primul pas, nenumarate trupuri de martiri odihnindu-se de-a lungul si de-a latul locului. "Era o rapa intreaga plina cu martiri, acoperiti cu putin pamant." (Parintele Dimitrie Bejan-un martor intemnitat aici de bolsevici) Localnicii povestesc ca la Oranki se petrec multe minuni.[b]Cazare
Ziua XV
Plecare catre Dvievo,Sf SERAFIM de SAROV, Lavra Sf Treime
• Sf Serafim de Sarov, marele cuvios si staret, cel mai iubit sfant al Rusiei; ascet, iubitor al tacerii, pustnic, rugator, cel care a stat o mie de zile si nopti in rugaciune pe o piatra, cel caruia in timpul vietii i s-a aratat Maica Domnului de 12 ori. Manastirea din Diveevo a fost descrisa staretului Serafim de catre insasi Maica Domnului, care a numit-o „al patrulea lacas universal al ei pe pamant�? ( dupa Iviron, Athos si Kiev). Imparateasa Cerurilor a fagaduit sa fie ea insasi Egumena dintotdeauna a acestei manastiri.
• program de slujbe: 6- Acatistul Sf Serafim, 7- 9.30 - Sf. Liturghie; slujbele se tin in biserica in care se afla sfintele moaste ale Sf Serafim de Sarov
• orele 12.30-18: vizita in „pustia de aproape�? la izvorul tamaduitor al Sf Serafim de Sarov, la izvorul tamaduitor al Maicii Domnului ( la care Ea se arata zilnic); baie in apele tamaduitoare
• ora 21 – participare la procesiunea zilnica Drumul Maicii Domnului ( Kanafka)
• Cazare Diveevo, casa de oaspeti a manastirii
Ziua XVI
• Participare la slujba, inchinare la moastele Sf Serafim de Sarov si la icoana Maicii Domnului Umilenia
• ora 12 – plecare de la Diveevo catre Murom
• Murom: Manastirile „Bunavestire�? si „Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos�? manastiri alaturate ale celor doi soti Sf Petru si Sf. Fevronia (manastire calugari si manastire de maici); inchinare la sfintele moaste
• Vladimir, prima capitala a Rusiei ( sec 12)- vizitarea primei biserici crestine din Rusia – Catedrala Adormirii Maicii Domnului, in care, la anul 1000 au fost increstinati primii rusi; Sf.Andrei Bogoliubov si alte 3 sfinte moaste in aceasta biserica; fresca originala de Sf Andrei Rubliov; Icoana Maicii Domnului din Vladimir – cea mai venerata icoana a poporului rus. Cazare
Ziua XVII
MOSCOVA, SF MATRONA
MOSCOVA, capitala Rusiei din anul 1917, oras cu peste 11 milioane locuitori, cu o suprafata de 800 kmp, un oras de tip radial concentric, in centrul caruia se afla Kremlinul ( sediul guvernului) si Piata Rosie.
• Catedrala Mantuitorului din Moscova, cea mai mare catedrala ortodoxa din lume.
• Inchinare la moaştele Sf MATRONA; la manstirea in care se afla moastele Sf Matrona este tot timpul rand lung de moscoviti - multe femei cu flori pentru inchinare la sfintele sale moaste si la icoana sa, semn ca este grabnic ajutatoare pentru toti in problemele vietii de zi cu zi. Oarba (s-a nascut fara globii oculari), a fost insa inzestrata de Dumnezeu cu darul vederii cu duhul. A ajutat mult populatia Moscovei si nu numai, fiind unul dintre stalpii ortodoxiei in perioada cruntei prigoane atee - alaturi de Sf Ioan de Kronstadt, de Sf Serafim de Viritza, Sf Iona din Odessa etc. A trecut la Domnul in anul 1952. A spus: „ pe oricine va cere ajutorul meu il voi intampina in ceasul mortii�?.
• Cumparaturi la magazinul Sofrino - al celei mai mari fabrici de obiecte bisericesti ortodoxe din lume.
• Cazare la Moscova, hotelul Patriarhiei
Ziua XVIII
Manastirile SERPUHOV si OPTINA
• Dimineata la ora 6 plecare spre manastirea Serpuhov,Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Potirul Nesecat, izbavitoare de patima betiei ( 200 km sud de Moscova).
• Optina ( moastele sfintilor cuviosi stareti de la Optina, jertfa celor trei calugari martiri din anul 1993)
• Cazare la Optina
Ziua XIX
Cernigov
• Plecare spre granita cu Ucraina, apoi spre Cernigov.
• Cernigov: moastele Sf LAVRENTIE ( adormit intru Domnul in 1950 – ale carui minuni si proorociri sunt binecunoscute ) si Sf Ierarh TEODOSIE (1630 – 1696), Plecare spre Kiev (140 km), Cazare hotel manastirea Goloseev
Ziua XX
• KIEV: la Lavra Pecerska, prima mare manastire a Rusiei - de pe la 1050, model de organizare pentru toate celelalte asezaminte monahale rusesti; ne putem inchina in pesteri la peste 100 de moaste de sfinti ;
• Patricipare la prima Sf Liturghie la Lavra Pecerska, apoi
• Vizitarea sihastriei KITAEV, biserica si pestera Sf DOSITEEA si Sf TEOFIL cel Nebun pentru Hrisos ( a carui biografie a inspirat filmul Ostrov)
Plecare catre Manastirea Banceni.Cazare
Ziua XXI
Ora 6.00 Participare la Sfanta Liturghie .Ne inchinam in Biserica cu hramul "Sfantul Serafim de Sarov"(aici sunt particele din moastele sfantului si o parte din piatra pe care s-a rugat 1000 de zile si 1000 de nopti-Aici se citeste neintrerupt psaltirea prin rotatie de cateva maicute),Biserica cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului ",Biserica mare cu hramul "Inaltarea Domnului",Biserica din cimitir inchinata Sfintei Treimi,Biserica Schitului cu hramul "Schimbarea la fata". Masa.Plecare catre Cernauti.Vizitam Catedrala-Biserica inchinata Maicii Domnului,Universitatea. –Cernauri-Vama Siret-Suceava.
Traseul este orientativ , ordinea obiectivelor putand fi schimbata in functie de realitatile concrete intalnite.
Se calatoreste pe timp de noapte de 4 ori ,pentru a se putea parcurge distantele mari .
In restul zilelelor se asigura cazare la manastiri sau hotelurile acestora.
Esta necesara dovada din partea medicului de familie ca persoana respectiva este sanatoasa si poate calatorii trei saptamani.Binecuvantarea verbala a duhovnicului si dezlegarea acestuia ca cel in cauza se poate impartasi in acest plerinaj.(Cel mai probabil pe insula Solovat)

Servicii incluse:Transport autocar modern ,aer conditionat,scaune rabatabile ,sistem audio ,Cazare.Viza necesara intrarii in Rusia.Invitatie.Asigurare medicala,Taxe vapoare; Valaam si Solovat.Translator pe tot parcursul pelerinajului cunoscator al limbii romane,ucrainiene si rusa..
[b]Servicii neincluse:Masa,,intrari la diferite obiective turistice etc.


Date contact e-mail : office@pelerinaje-duhovnicesti.ro


FILM RUSESC "PREOTUL"
[ Edited Tue Sep 06 2016, 09:57PM ]
Back to top
MiroslavPetras
Sat Nov 12 2011, 09:25PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169


Back to top
MiroslavPetras
Fri Apr 19 2013, 11:03AM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUESTE-MA PE MINE PACATOSUL !
Back to top
Moderators: admin, MiroslavPetras

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System